Casandra Hallberg vill skapa förändring. Foto: SVT/TT

Har tröttnat på höga krav och osunda kroppsideal

Uppdaterad
Publicerad

Casandra Hallberg, 19 år, är entreprenör, föreläsare och författare. Hon är less på osunda kroppsideal och orimligt höga krav. Genom sitt företagande vill hon nu motivera och inspirera andra unga kvinnor.

– Vi ska hinna träna, ha en bra karriär... det finns så mycket vi kvinnor ska hinna med, att vi någonstans sätter oss själva i andra hand, säger Casandra Hallberg.

Casandra är uppvuxen i Laholm och Skummesslövstrand. I dag bor hon även ibland hos pojkvännen i Halmstad.

Kvinnor i Halland

Se hela reportageserien: Kvinnor i Halland

För några år sedan var hon själv på väg in i ett ätstörningsbeteende. Hon tränade jämt och åt, som hon själv uttrycker det, överdrivet hälsosamt. Hon får något avlägset i blicken när hon berättar om den tiden.

– Det var inte kul. Och jag mådde inte bra. Det blev bakvänt. Jag gjorde allt för att må bra men mådde i själva verket bara sämre och sämre.

Årets unga ledare

Under gymnasietiden startade Casandra ett UF-företag och fick pris för ”Årets unga ledare” 2016. I dag är hon 19 år och driver företaget vidare tillsammans med en kompis. Tillsammans vill de utbilda andra och skapa förståelse för kroppsideal, och för hur de påverkar oss.

Företagets konto på Instagram har nästan 9000 följare. Här sprids bilder som uppmanar till stolthet över kvinnokroppen – hur den än ser ut.

Casandra föreläser, är aktiv på sociala medier, försöker skapa debatt och opinion och har gett ut två böcker. Den senaste heter ”Hälsohets – Nej tack!”.

– Vi vill uppnå ett sätt för ungdomar att känna trivsel i sina egna kroppar, säger hon.'

Tror på framtiden

Finns det något som gör dig riktigt förbannad?

– Ja. Framförallt media. Och synen på hur kvinnokroppen ska vara. Det är helt horribelt att vi 2017 förmedlar en bild av att kvinnans kropp inte är okej. Vi ska vara smala, och ska vi inte vara det ska vi ha kurvorna på rätt ställen. Vi objektifierar kvinnokroppen och det är helt bedrövligt.

Casandra ser ändå positivt på framtiden. Hon tycker att mycket har förändrats till det bättre.

– Vi som unga kvinnor idag vågar stå på oss, vågar lyfta andra kvinnor, vågar vara förebilder. Och om vi bara fortsätter på det sättet, då går vi en ljus framtid till mötes.

Det här är del tre av fem i SVT Nyheter Hallands reportageserie Kvinnor i Halland som vi publicerar under veckan runt internationella kvinnodagen. Resten kan du se här nedanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinnor i Halland

Mer i ämnet