Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Druvsorten solaris ska odlas ekologiskt. I klippet berättar Roland Andersson och sonen Niklas Vissing om varför de valde att satsa på vinet. Foto: Anton Johansson/SVT

De satsar på storskalig vinodling i Halland: ”Klimatförändringarna gör det möjligt”

Uppdaterad
Publicerad

Roland Andersson och sonen Niklas Vissing identifierade klimatförändringarna som något de kan dra nytta av. Nu spirar deras vinodling utanför Fjärås. Antalet kommersiella vinodlingar är på uppgång i Sverige, från 12 stycken 2011 till 60 vingårdar i dag.

Det är inte någon testodling, utan en stor satsning för att skapa någonting som även kommande generationer ska kunna leva på. Nu har Niklas sagt upp sig från jobbet på kommunen för att satsa på vinproduktion tillsammans med sin pappa Roland.

– Vi tänkte att vi sätter 1000 plantor direkt så får det bli testodlingen, vi vet ju att det funkar att odla i Sverige så vi kör bara, säger Roland Andersson.

Klimatförändringar i Sverige

I klippet berättar de om beslutet att starta en vingård och anledningarna till att de gör det just nu.

Kommersiell odling på uppgång

Sedan Sverige blev officiellt vinland 1999 har sättet att starta vinodlingar förändrats, det vittnar branschorganisationen Föreningen Svenskt Vin om.

– Allt fler väljer att satsa stort direkt. I stället för att sätta några testplantor så kör man full skala, för att man vet att det funkar, säger Sveneric Svensson, ordförande för Föreningen Svenskt Vin.

Mellan åren 2015 och 2019 ökade försäljningen av svenska viner på systembolaget med 225 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatförändringar i Sverige

Mer i ämnet