Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vinkartan i Europa ritas om i spåren av klimatförändringarna. I klippet berättar forskaren Lotta Nordmark om vad detta kan innebära för svensk vinodling. Foto: Anton Johansson/SVT Grafik

Klimatförändringar ritar om vinkartan – forskaren: ”Sverige kan klara sig bättre”

Uppdaterad
Publicerad

Vinodlare i de traditionella vinregionerna i södra Europa behöver förändra sitt sätt att jobba för att möta klimatförändringarna. Samtidigt kan högre medeltemperaturer ge större vinskördar i Sverige.

Årsmedeltemperaturen i Sverige har stigit med 1,9 grader sedan förindustriell tid, samtidigt har solinstrålningen ökat med 10 procent, visar data från SMHI. Det är på många sätt negativt men kan gynna vinodlingar på norra halvklotet.

– En av de få positiva konsekvenserna av ett varmare klimat är att vi får mycket bättre vinskördar, säger Lotta Nordmark, forskare i biosystem på SLU i Alnarp.

Klimatförändringar i Sverige

I klippet förklarar hon på vilka sätt klimatförändringarna förändrar sättet vi odlar vin på.

Behöver förändra sina metoder

Medeltemperaturen i södra Europa stiger också men här blir effekterna istället förödande.

– Vinodlare i de här extremregionerna drabbas av långa perioder av värme och torka men också mer extremväder, säger Lotta Nordmark.

Vinodlare i södra Europa har redan börjat förändra sina metoder och flytta odlingarna till högre höjd men problem med övermogna druvor och svampsjukdomar är vanligt.

Svensk vinodling mer hållbar

Vinodling i Europa är hårt reglerad och alla druvsorter får inte odlas överallt och omfattande användning av bekämpningsmedel är vanlig. Lotta Nordmark tror att Sverige kan bli kunskapsbärande när vinproduktionen ska ställa om.

– De druvor som vi odlar är resistenta mot svampsjukdomar, de odlas också utan de mängder med bekämpningsmedel som är vanligt. Det här kan vi samarbeta med övriga vinländer om, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatförändringar i Sverige

Mer i ämnet