Johannes Barte är från Båstad och Calle Stöde från Halmstad. Deras nya gratisapp heter Litterama. Foto: Kristian Åkergren/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

De vill göra skräpplockning roligare med en app

Uppdaterad
Publicerad

Skräpplockning är det kanske inte många som sysslar med till vardags. Men två killar, varav en från Halland, har nu uppfunnit en app som ska göra den här aktiviteten roligare. Den lanserades för en månad sedan och har redan spridit sig långt utanför Sveriges gränser.

– Vår gratisapp Litterama och bygger på att folk ska få upp ögonen för problemet med nedskräpning och miljöföroreningar i Sverige, säger mjukvaruutvecklaren Calle Stödberg, som ursprungligen kommer från Halmstad.

Det är tillsammans med designern och vännen Johannes Barte, från Förslöv i Båstad kommun, som han har tagit fram appen. Den bygger på att folk registrerar allt skräp de plockar upp. Samtidigt samlar de poäng.

Listar bästa städer

– I appen kan man ta del av utmaningar, spännande skräpfakta och även en topplista över de städer som samlat mest. Det kan alltså bli tävlingar mellan städerna, förklarar Johannes Barte.

Duon har intresserat sig för miljöfrågor och de menar att Sverige ofta ses som ett rent land.

– Men skrapar man lite på ytan så märker man att det inte alltid är så. Ibland när vi går runt och letar fyller vi flera skräpkassar på bara några minuter, säger Johannes Barte.

Siktar på ett renare samhälle

De båda har märkt att spel i telefonerna är populärt hos allmänheten och den insikten utgör själva fröet till deras idé. Genom sina yrkeskunskaper lyckades de därifrån bygga upp Litterama. Den lanserades för en månad sedan och flera svenskar på olika håll i landet har redan laddat ner den. Men den används även av skräpplockare i USA, Mexico, Tyskland och Frankrike.

– Förhoppningen är att så många som möjligt ska börja använda Litterama. I långa loppet får vi då ett renare samhälle och en renare miljö, säger Calle Stödberg.

I skrivande stund har nästan 20 000 skräpföremål samlats in av appens användare världen över.

1. Malmö

2. Lund

3. Halmstad

4. Stockholm

5. Östersund

6. Sala

7. Gatineu

8. Mexico City

9. Lomma

10. Marburg

11. Peterborough

12. Ottawa

13. Umeå

14. Northcote

15. Hörby

Källa: Litterama

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer