Kompisarna Hanna Hartvig och Marielle Jarlinius driver tillsammans en podcast om psykisk ohälsa, välmående och livet. Foto: Privat

De vill samla ensamma ungdomar på julafton

Publicerad

Marielle Jarlinius och Hanna Hartvig vill inte att någon ska känna sig ensam eller obekväm på julafton. Därför ordnar de julfirande för unga i Kungsbacka: – Många har klump i magen inför julen, säger Marielle Jarlinius.

Marielle Jarlinius har själv växt upp med missbrukande föräldrar. Till vardags studerar hon till hälsovetare och arbetar ideellt som så kallad Trygg Hjälte. Det innebär att hon försöker fånga upp barn, ungdomar och unga vuxna som far illa på grund av att deras föräldrar har missbruksproblem eller lider av psykisk ohälsa.

– Det är egentligen sorgligt att det behövs. Men samtidigt är det viktigt att inte blunda för hur det ser ut hemma hos vissa, säger Marielle.

Stort gensvar

Marielle har nyligen gått isär med en partner och hennes föräldrar är bortresta under julen. När hon insåg att hon kommer vara ensam på julafton fick hon en idé.

– Eftersom jag vet att många andra också är ensamma och dessutom känner oro på jul valde jag att öppna upp mina dörrar. Jag postade ett inlägg på sociala medier, berättar Marielle.

Gensvaret blev stort. När Marielles kamrat Hanna fick höra om initiativet ställde hon omedelbart upp.

Blev erbjudna lokal

– Tanken var först att vi skulle vara hemma hos mig, men samtidigt visste vi ju inte hur många som skulle komma, säger Marielle.

Hennes inlägg delades av många. Flera eldjälar, både företag och privatpersoner, har hört av sig för att bidra till med mat, godis och fika. Även en Tölögården i norra Kungsbacka kontaktade kompisduon för att låna ut en stor lokal, vilket tjejerna tackade ja till.

Dagen före julafton är förberedelserna i lokalen i full gång. Hittills har tolv personer anmält sig, men det kan bli många fler.

Tryggt med plan B

– Vi har bilar redo som kan plocka upp folk hemifrån ifall någon skulle vilja det. Några har hört av sig och sagt att de inte kommer, men att de tycker det känns tryggt att det finns en plan B, säger Marielle.

Dörrarna till lokalen slår upp klockan 15 på julafton. Det bjuds på julbord, julgodis, fika och filmvisning för gästerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.