Här berättar grundaren Adnan Bainca om förra årets julfirande som var mycket uppskattat. Foto: SVT/United People

Föreningen som ser till att alla unga får fira jul i Varberg

Uppdaterad
Publicerad

När Adnan Bainca var liten och kom tillbaka till skolan efter jullovet kände han sig ofta utanför när alla hans klasskompisar pratade om sitt julfirande. Nu ser han till att alla unga mellan 11-20 i Varberg får uppleva en riktig julafton med julmat, klappar och Kalle Anka.

– Att fira samma traditioner är viktigt för integrationen, det får folk att känna samhörighet, säger Adnan Bainca som är grundare av föreningen Unite People som sedan ett par år tillbaka ser till att barn och unga får fira julafton.

Själva tillställningen är på ungdomsgården Mittpunkten i Varberg och tidigare år har det kommit barn och unga från olika traditionsbakgrunder, eller barn som av olika anledningar inte vill vara hemma just på julafton.

Första gången med Kalle Anka

– Senast hade vi några tjejer med slöja som kom och trodde att det var en vanlig dag och att fritidsgården var öppen. Helt plötsligt skulle de få julmat, julklappar och kolla på Kalle Anka. De förändrades väldigt snabbt från att inte veta vad det innebar till ”Wow, vad är det här för fantastisk dag”. Det är lite den känslan hos oss allihopa.

– Varför ska vi titta på Kalle, är det alltid någon som undrar. Jag vet inte brukar jag svara, men nu ska vi göra det. Och det brukar vara väldigt uppskattat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.