Anna-Leena Kuronen hänger upp några av de jackor som är gratis för behövande. Foto: SVT

Röda korset hänger ut jackor till behövande

Uppdaterad
Publicerad

För att ingen ska behöva frysa under vintern hängde Röda korset i Kungsbacka ut jackor och halsdukar utanför butiken. Morgonen därpå var allt borta.

– Vi hoppades att behovet inte var så stort som det faktiskt är. Det är sorgligt, säger Anna-Leena Kuronen, verksamhetschef för Röda korset i Kungsbacka.

Sedan november har det utanför Röda korset i Kungsbackas entré stått en liten kur där personalen dagligen hängt ut jackor, vantar, halsdukar och mössor.

– Det finns vissa medmänskliga rättigheter man har och det är tak över huvudet, mat och att inte frysa. Därför kan vi hjälpa till med att man inte fryser, säger Anna-Leena.

Pensionärer bland de som hämtar

Vilka som faktiskt hämtar kläder är inte helt säkert men några som Anna-Leena märkt av är äldre personer. Vilket hon också menar stämmer överens med Pensionsmyndighetens rapport som visade att 200 000 pensionärer i Sverige lever under EU:s fattigdomsgräns, som ligger på 12 100 kronor i månaden.

I klippet ovan kan du se Anna-Leena berätta mer om idéen till att hänga ut kläder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.