”De ville ge mig en bättre framtid”

Uppdaterad
Publicerad

Hon föddes i diktaturens Rumänien där familjen tillhörde den ungerska minoriteten.
Hallandsnytt har träffat musikern och Halmstadtjejen Kriszta Dali i Budapest.

– Vi har pratat ganska länge om att flytta till Ungern någon gång i livet. Nu kände vi att det var dags. Vi ville göra något annorlunda, säger Kriszta Dali.

Det närmsta året ska Kriszta Dali och hennes pojkvän Adrian Sandström bo och leva i Budapest. Här ska de studera och insupa den ungerska kulturen.

Kriszta Dali växte upp i Halmstad, men hon föddes i Transylvanien i Rumänien där hennes föräldrar tillhörde den ungerska minoriteten i landet. När Kriszta var två år gammal lämnade familjen Rumänien för ett nytt liv i Sverige.

– Mina föräldrar har växt upp i väldigt hård och hemsk miljö under Ceausescus diktatur i Rumäninen. De ville ge mig en bättre framtid, säger Kriszta Dali.

Under uppväxten bilade Krisztas familj ner till Ungern om somrarna. Hon har starka känslor för landet och den ungerska musiken.

– Den finns i mitt hjärta, eftersom jag växt upp med den. Hela känslan av den ungerska folkmusiken är en sorts värme

och trygghet för mig. Och glädje.

Inslaget är inspelat och redigerat med en mobiltelefon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hallandsporträtt

Mer i ämnet