”Varje morgon när jag vaknar vill jag bara spela”

Uppdaterad
Publicerad

När Ann-Louise Liljedahl hörde det unika instrumentet för första gången blev hon helt förälskad. Nu äger hon Hallands första exemplar. Men det var inte lätt att få tag på det.

– När jag såg det kände jag bara, det här är mitt instrument, helt klart.

Hangen är ett ganska nytt instrument. Det utvecklades av ett par i Schweitz för tolv år sen och tillverkas bara i en mycket begränsad upplaga. För att få köpa en hang måste du skriva ett brev och motivera varför just du ska bli den lyckliga ägaren. Ann-Louise skrev direkt, från hjärtat.

Hallandsporträtt

– Sen fick jag svar, redan den 4 maj, där det stog PanArt. Yes. Det var verkligen som att vinna, högsta vinsten. En känsla av att vara utvald.

-Hur känns det nu när du har den? Är det så fantastiskt som du tänkte?

– Ja, det är det. Jag har aldrig kännt mig så lockad att spela. Varje morgon när jag vaknar så vill jag bara spela.

Ann-Louise jobbar med musik på heltid. Många känner igen henne från Allis trio som gjort allt från pop till världsmusik och barnföreställningar. Hon både sjunger, spelar och komponerar. Men det tog tio år i yrkeslivet innan hon vågade satsa helt på musiken.

– Det fanns också ett intresse för naturvetenskapen, och en rädsla för att leva på musiken...

-Vad tänker du om det beslutet nu?

– Helt rätt. Även om det är knapert att leva som musiker och kompositör så är det så här jag vill ha det.

Det har bara gått tre veckor sen Ann-Louise kom tillbaka från Schweitz med sin utvalda hang. Men redan har de hunnit med en konsert tillsammans.

– Många blir berörda av klangen. En del blir rörda till tårar faktiskt. Det är nog för att den är väldigt... det är som en röst i den som talar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hallandsporträtt

Mer i ämnet