Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Demensvård på ett litet annorlunda vis – häng med Marie och några av deltagarna till gården i Hasslöv i klippet. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Djur och natur får dementa att må bättre – vård i Hasslöv prisas av drottningen

Publicerad

Djuren hjälper deltagarna att väcka minnen till liv samtidigt som de får njuta av naturen. Demensvården på gården i Hasslöv är unik och nu prisas initiativtagaren Marie Svensson för sitt arbete av drottning Silvia.

– Riktigt, riktigt jäkla glad är jag, utropar Marie Svensson, som vinner Queen Silvia Nursing Award 2022, i gruppen för undersköterskor och undersköterskestuderande.

Häng med till gården i klippet där du får träffa några av deltagarna som berättar vad mötet med djuren betyder för dem.

Hoppas konceptet sprids

Marie Svensson är utbildad Silviasyster – undersköterska med specialkunskap i demensvård. I mer än fem år kämpade hon för idéen att få driva demensvård på sin gård i Hasslöv utanför Laholm. Sedan 2019 har gården fyllts av besökare.

– Det är fantastiskt fint att få vara här tillsammans med djuren, man kan prata med dem och får inga dumma svar, säger deltagaren Berndt Åkesson.

Priset, som delas ut vid en ceremoni på slottet i Stockholm innebär, förutom ett diplom, 60 000 kronor i prispengar.

Nu hoppas Marie Svensson att priset gör det lättare att sprida det unika konceptet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.