Foto: SVT

Värnamo kan bli först i landet med en demensby

Uppdaterad
Publicerad

I Värnamo kommun finns i dag ett par äldreboende för dementa. Men Liberalerna i kommunen vill i framtiden inrätta en demensby, något de kan bli först i landet med.

Det finns demensbyar i både Nederländerna och Danmark men än så länge finns det ingen i Sverige.

– Det finns en eldsjäl i Ockelbo och så vi som tittar på detta, så vi får se vem som blir först. Men vi kommer jobba hårt för att bli först, säger Liberalen Eva Petersson.

Val 2018 – #dinröst

Demensby

En demensby är ett inhägnat område där boende med minnesproblem tryggt kan röra sig och ha en meningsfull vardag. Bilderna här är från en by i Danmark, där kan de boende bland annat handla mat går runt på ett strög och shoppa gå till frisören.

– Med tanke på att vi blir äldre och äldre så kommer fler människor drabbas av demens. I dag är det ungefär 160 000 människor i Sverige som drabbats av olika demenssjukdomar. Så därför vill vi titta på lite andra alternativ till boende, säger Liberalen Marie Skogefors.

Valfläsk

Än så länge är detta ett förslag från Liberalerna i Värnamo. Det finns alltså inga konkreta platser men tanken är att byn i kommunen ska byggas runt befintliga byggnader. På så sätt hoppas man kunna hålla ner kostnaderna.

– Kostnaderna ska egentligen inte bli högre än traditionell äldrevård. Det är bara det att här blir det en renodlad demensvård och vi kommer använda oss av befintliga byggnader, säger Eva Petersson (L).

Det är snart val i Sverige, är detta valfläsk?

– Nej, det vill jag inte säga, vi har prata om det här en längre tid. Men visst kommer frågan lägligt nu när det börjar dra ihop sig till valrörelse, säger Eva Petersson (L).

När kan detta bli verklighet?

– Vi är nog inte så jättenära att detta blir verklighet utan detta får man nog jobba med långsiktigt för att nå dit. Men tanken är att detta skulle kunna komma i gång under nästa mandatperiod, säger Eva Petersson (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet