Personer med demens ska erbjudas rätt stöd under hela sjukdomsförloppet, säger äldreminister Lena Hallengren (S). Foto: TT

Regeringen inför nationell strategi mot demens

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen inför en nationell strategi för personer med demenssjukdom.

– Demens är en folksjukdom, säger äldreminister Lena Hallengren (S) på en pressträff på Silviahemmet på Drottningholm.

Socialstyrelsen får i uppdrag att utveckla en modell för hur vården och omsorgen för demenssjuka ska organiseras. Personer med demens ska erbjudas rätt stöd under hela sjukdomsförloppet, säger Hallengren.

– Vi lever längre och blir friskare. Medellivslängden ökar med tre och en halv timme per dygn. Det är en fantastisk utveckling men också en utveckling som förpliktigar, säger Hallengren.

Vill hålla ihop insatserna

Mellan 20 000 och 25 000 personer insjuknar varje år i en demenssjukdom. I den nationella strategin vill regeringen hålla ihop de insatser som görs och se till att de sker på ett systematiskt sätt. I den ingår också kompetensutveckling för personal inom äldreomsorgen, och något som äldreministern kallar ”välfärdsteknik” med exempelvis mobila larm, applikationer i surfplattor och gps i klockor.

– Socialstyrelsen får i uppdrag att hantera och följa upp den här demensstrategin. Den ska fungera som ett stöd för kommuner och landstig i deras utvecklingsarbete, både på kort och på lång sikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.