Mats Danielsson förutspår att vi kommer att fortsätta skaka hand efter coronapandemin. Men vissa beteenden kommer att förändras. Foto: Linnea Nybogård/SVT

Detta händer med handskakningen efter pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Kommer vi skaka hand och kramas igen efter coronapandemin, eller kommer vi fortsätta med alternativa hälsningar som ”fist bumps”? Etikettexperten Mats Danielsson om hälsningar efter pandmin.

Är du en som saknar att skaka tass, eller vill mötas i en riktig bamsekram? Då finns det goda nyheter.

Etikettexpert Mats Danielsson tror att dessa traditionella beteenden kommer tillbaka efter pandemin. Men allt kommer inte att bli som förut och i vår video får du veta hur han tror att våra beteenden kommer förändras.

I klippet får du också en guide i hur man kan hälsa utan beröring även efter pandemin utan att vara oartig.

Hur vill du hälsa på folk efter pandemin?

Pinnat inlägg

Tack för er medverkan. Nu stänger vi den här chatten.

Carl • Ett leende och en nick.

Bo Gunnar Åkesson • Detta med att krama alla, vid alla tillfällen är onödigt och skapar större risk för smitta än att handhälsa. Allra bäst är en nick och ett ” hej”

Ulrika Backman • Man kan ge en kram när coronaviruset inte smittar

Muhammed • Jag skulle föredra att inte ha någon närmare kontakt då min religion inte tillåter detta och det är lättast att hålla avstånd från alla. Tack för pandemin, jag hoppas folk håller avstånd efter också!

Bibbi • Så fånigt med armbåge, då är man ju ändå nära varandra. Vinka och leende fungerar väl fint. Tänk 2 meters avstånd när du hälsar, då räcker inte armar eller ben. Att visa omtanke är att hålla avstånd.

Rune • Helena !!! Du får nog tänka åxå vill den andra kramas

Rune • Ok tomas!!! En fullt frisk vän till mej har dött i covid-19… så spara ditt skitsnack

Margareta • ”Handen på hjärtat” är ju en ganska fin hälsning, men var tror folk att hjärtat sitter egentligen?!

Ronny Ström • Jag vill åter skaka hand och ge en kram.

Lilian • Jag kommer att säga hej, kramarna sparar jag till mina närmaste. Eftersom både vinterkräksjuka och influensa minskade med vårt nya förhållningssätt känns det bra att inte tafsa på folk i onödan. Man kan vara trevlig och vänlig utan att gå upp i ansiktet på varandra. Av hänsyn till sina medmänniskor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet