Saker ofrivilligt barnlösa inte vill höra. Foto: SVT

”Det är inget som någon annan har med att göra”

Uppdaterad
Publicerad

Är frågan ”när ska ni skaffa barn då?” okej? Det tycker inte patientföreningen Barnlängtan som i dag uppmärksammar ofrivilligt barnlösas dag. Här listas exempel på kommentarer och frågor som barnlösa helst slipper.

Mellan 10 till 15 procent av de som vill skaffa barn i dag har svårigheter. Maria och Henrik Carlsson kämpade i sju år med att bli föräldrar. I klippet hör du dem berätta om saker som de helst inte hade velat höra under åren av försök.

LÄS MER: Maria och Henrik längtade i sju år

LÄS MER: Vart tionde par kämpar med att få barn

Tidningen Mama har på sin sajt gjort en lista på fler kommentarer som barnlösa helst slipper.

”Du kan få mina barn, de är inte så roliga alla gånger”, ”Du fattar inte vilken tur du har, barn är jättejobbiga”, ”Ska ni inte bara ge upp”, ”Ni kanske ska skaffa en hund istället” och ”Du borde ha försökt när du var yngre istället” är några exempel på saker som man enligt artikeln inte ska säga.

Unga kan också ha problem

– Många lägger skuld på den som inte kan få barn, och säger att det inte går på grund av något den personen gjort fel, till exempel att man har väntat för länge. Men även många unga par kan ha problem. Ibland ligger det fysiska sjukdomar bakom, säger Hannah Palm, ordförande för föreningen Barnlängtan.

Hur ska man då som anhörig, vän eller bekant agera? Tidningen Mama föreslår att man ska lyssna, men hålla inne med goda råd.

”Känslor av otillräcklighet, skam och sorg”

En annan idé kan vara att försöka att prata om andra saker än barn och graviditeter med den som längtar efter barn, om inte den barnlösa själv tar upp ämnet. I artikeln föreslår skribenten också att man ska försöka sätta sig in i den barnlösas situation.

”Att vara ofrivilligt barnlös är smärtsamt. Många upplever känslor av otillräcklighet, skam och sorg”, står det i artikeln.

– Helt enkelt, det är ingenting som någon annan har med att göra. Fråga inte, säger Maria Carlsson, som efter sju år av längtan äntligen fick lilla Märta tillsammans med sin sambo, med hjälp av äggdonation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.