Bilderna från Djurrättsalliansen är från Sverige – det menar i alla fall Madeleine Beckman som är Länsveterinär och enhetschef på djurskydd på Länsstyrelsen i Halland. Foto: Djurrättsalliansen/SVT

Länsveterinären reagerar skarpt på vissa av Djurrättsalliansens bilder

Publicerad

Bilderna är från Sverige och många visar upp rena överträdelser av djurskyddslagar. Det säger länsveterinären Madeleine Beckman om Djurrättsalliansens bilder som visar grisarnas liv inifrån stallen. Bilderna ska bland annat komma från två stall i Hallands län.

Bilderna från Djurrättsalliansen är från Sverige – det menar i alla fall Madeleine Beckman som är Länsveterinär och enhetschef på djurskydd på Länsstyrelsen i Halland.

– Man ser det på grisarna och på hur stallarna är utformade, säger hon.

”Betyder inte att alla djur har det bra”

Hon menar att många av bilderna på grisarna inte visar någon vanvård, utan följer djurskyddslagarna.

– Men man ska komma ihåg att bara för att man uppfyller minimikraven i djurskyddslagen betyder det inte att alla djur har det bra.

Kritisk till fixerade suggor

Men det finns ett par bilder som hon reagerar skarpt emot. Särskilt de som visar fixerade suggor som diar sina kultingar.

– Det är ett ”big no no” i Sverige.

Sedan håller hon med om att grisarna på många bilder är onödigt skitiga – samtidigt är hon tydlig med att grisar är djur som gärna rullar sig i lera för att svalka sig.

– Men det är inget försvar. Man ska ändå hålla sina djur rena, säger hon.

Har inte tillräckliga resurser

Hon framhåller också att djurskydd vid Länsstyrelsen i Halland inte har nog med resurser för att göra tillräckligt många kontroller av gårdarna i länet. Det är något man har brottats med i flera år och även nästa år ser hon att resurserna inte kommer räcka till.

– Det är ju det bästa för både djur och konsumenter om vi skulle kunna göra fler kontroller.

Många ligger över minimikraven

Men hon vill också framhålla att de allra flesta grisbönder i länet ligger över minimikraven för att hålla grisar och att många grisar har det bättre än vad som krävs.

– Men det är minimikraven vi kan uttala oss om när vi är ute och gör kontroller. Vi kan ju inte gå runt och dela ut guldstjärnor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.