Kommunens nyårsfirande i Varberg byter plats och blir mer djurvänliga i år. Foto: TT

Djurvänliga fyrverkerier firar in 2019 i Varberg

Uppdaterad
Publicerad

År 2019 firas in i ny tappning i Varberg. Kommunen flyttar firandet till torget och utlovar ett mer lågmält fyrverkeri som ska vara mer djurvänligt.

Hur det traditionsenliga nyårsfirandet vid Varbergs fästning ska utvecklas har varit uppe på tapeten tidigare. Somliga har tyckt att det borde tas bort helt och istället ersättas med en lasershow. Nu har kommunen landat i ett mellanting.

– Vi har lyssnat på den kritik som förekommit tidigare år och utrett olika alternativ. Lasershowen som varit på förslag skulle inneburit betydligt högre kostnader, säger Magnus Thomson, destinationsutvecklare på Näringslivs- och destinationskontoret.

”Djurvänligt”

Det alternativ som kommunen slutligen landat i beskrivs som ett ”djurvänligare och mer tillgängligt event”. Fyrverkerierna skjuts inte upp fullt lika högt i luften och avger inte lika skarpa ljudknallar som traditionella fyrverkerier gör.

Fyrverkeripjäserna ska dessutom synkroniseras med musik och hela evenemanget flyttas från fästningshörnan upp till torget.

– Torget är en utmärkt plats för att nå ut med musiken som självklart bidrar till stämningen, säger Magnus Thompson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.