Fyrverkerier skrämmer hundar, nu vill varbergaren i stället se en lasershow på nyårsafton. Foto: TT/SVT

För att skona djuren: hon vill se lasershow i stället för nyårsfyrverkerier

Publicerad

Byt ut kommunens nyårsfyrverkeri i Varberg mot en lasershow. Det föreslår varbergsbon Ingrid Lydmark.

När Ingrid Lydmark såg att Bodens kommun skulle byta ut kommunens nyårsfyrverkerier mot en lasershow blev hon inspirerad. 

Nu vill hon att även Varbergs kommun ska satsa på en lasershow till nyår. En lasershow skulle skona både människor och djur från smällar som kan vara skrämmande och stressande, menar hon.

– Jag såg att det fanns ett alternativ och tänkte att det kan bli lika festligt. Vissa vilda djur kan säkert bli rädda ändå men det är nog lindrigare, säger hon.

LÄS MER: Boden byter ut fyrverkerierna på nyår – mot en lasershow

Livrädda hundar

Ingrid Lydmark har haft flera hundar som alla varit rädda för fyrverkerier. Hon har bland annat provat att stoppa bomull i hundarnas öron och spelat musik för dem, men inget verkar hjälpa. 

I dag har hon nioåriga golden retrievern Milla – som också hon är rädd för fyrverkerier.

– Mina hundar har alla varit livrädda för fyrverkerier, säger Ingrid Lydmark och fortsätter:

– Fyrverkerier är passé. Även personer som varit med om krig kan bli oroliga och rädda.

Kommunen: inga planer på lasershow

”Vi förstår och sympatiserar med att ljudet från fyrverkerier kan vara besvärande för djuren” skriver Varbergs kommun i ett svar till Ingrid Lydmark.

Men enligt kommunen finns det i dagsläget inte finns några planer på att ta bort det traditionsenliga nyårsfyrverkeriet vid fästningen.

LÄS MER: Dags för årets värsta dag – för hundar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.