IS-kvinna döms till sex års fängelse för krigsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Pojken utbildades och tränades som barnsoldat i Syrien – och dog som barnsoldat för terrorsekten Islamiska staten vid 16 års ålder.

Nu döms pojkens mamma, en 49-årig kvinna från Halland, till sex års fängelse för grovt folkrättsbrott och grov krigsförbrytelse.

Rättegången, som är den första i sitt slag i Sverige, inleddes vid Stockholms tingsrätt i februari. Det är nämligen första gången som brottet grov krigsförbrytelse genom användande av barnsoldat prövas rättsligt.

Kvinnan, som är från Halland, har hela tiden nekat till anklagelserna. Bland annat har hon hävdat att hon lurats till Syrien av sin i dag avlidne make – en ökänd jihadist – och att det var hennes äldste son (som också är död) som bestämde att familjen skulle stanna kvar i krigets Syrien.

”Tillhört en sektliknande islamistisk miljö”

Stockholms tingsrätt köper inte den förklaringen:

Tingsrätten har funnit att NN och hennes man tillhört en sektliknande islamistisk miljö som glorifierade väpnad kamp för islam och sharia (jihad) och utvandring för att leva i ett fundamentalistiskt samhälle (hijra)”, skriver tingsrätten och fortsätter:

Tingsrätten har bedömt att NN var införstådd med att det var Syrien de skulle till, och att hon var väl medveten om att det pågick ett inbördeskrig som involverade våldsbejakande islamistiska grupper. Redan då måste NN ha haft uppsåt till att hennes son kunde komma att användas som barnsoldat”.

”I enlighet med hennes övertygelse”

Ända sedan 2013 – och fram till sin död – ska sonen ha krigat för IS.

Det måste NN ha vetat om. Hon har inte vidtagit adekvata åtgärder för att förhindra att han lämnade bostaden för att fullgöra sina uppgifter som barnsoldat, och tingsrättens uppfattning är att hon inte heller velat hindra det, utan att hans roll som barnsoldat varit i enlighet med hennes övertygelser”, fortsätter tingsrätten.

Enligt åklagarna har pojken utbildats och tränats för att delta i ”fientligheterna” och utrustats med exempelvis uniform och vapen. Han har också använts i strid och andra uppdrag som utgjort ett led i krigföringen, samt i propagandasyfte.

Kvinnan döms till sex års fängelse. Domen kan dock komma att överklagas till hovrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.