Under förhandlingen fick IS-kvinnan, som i chattar med närstående berättat om bombanfall och svält, flera gånger frågan om varför hon under de fem år hon befann sig i landet inte berättade för sina anhöriga att hon blivit lurad till Syrien och tvingad att stanna kvar. Foto: SVT

IS-mamman om sonen som poserar med avhuggna huvuden: ”Blev chockad”

Uppdaterad
Publicerad

Hennes 13-åriga son poserar bredvid avhuggna huvuden på Al-Naimtorget i Raqqa. Under måndagen pressades den så kallade IS-mamman hårt av åklagaren.

– Det var regimsoldater så jag hörde att alla var så glada, säger kvinnan i rätten.

Under måndagen fortsatte rättegången mot den IS-kvinna som står åtalad för att ha använt en av sina söner som barnsoldat i Syrien.

Kvinnan, som är uppvuxen i en stad i Västsverige, pressades hårt av åklagarna och fick bland annat frågor om hur hon reagerade när hon fick se bilden där hennes då 13-årige son poserar med vapen och lemlästade kroppar – bland annat avhuggna huvuden.

– Jag blev chockad över att NN var med på en sådan bild och att han hade hamnat i en sådan situation. Jag blev ledsen när jag ser det, säger IS-kvinnan, som också hävdar att hon såg bilden för första gången när den publicerades av SVT Nyheter.

”Det var regimsoldater så alla var glada”

Åklagaren frågade då om hon kände till att IS lemlästar sina fienders kroppar.

– Ja, det man kan se i bilden hörde jag i efterhand. Syrierna var överlyckliga att man hade gjort så här mot soldaterna. Det här var regimsoldater, så alla var så glada, sa hon och tillade:

– Men jag och flickorna var aldrig där.

”Alla visste att jag hatade det här det här med strid”

I övrigt fortsatte kvinnan att hävda att hon blivit lurad till Syrien, att hon hade för mycket att göra med barnen för att tänka på vad som hände och att hennes äldsta son bestämde att hela familjen skulle stanna kvar i landet trots att kriget rasade.

Åklagaren undrade också hur det kunde komma sig att den åtalade inte förstod att hennes söner krigade för IS, när flera familjemedlemmar öppet diskuterade det i olika chattar.

– Alla visste att jag hatade det här med strid. Och mina barn visste att jag inte ville vara kvar där.

IS-kvinna fick även svara på varför hon inte en enda gång kontaktade någon och bad om hjälp, om det nu var så att hon befann sig i nöd i en krigszon hon ville lämna.

– Mina pojkar ville inte lämna. Och jag är ingen sådan som sitter och berättar om mitt privatliv, inte ens för vänner.

Nedan hör du IS-kvinnan berätta själv under en tidigare dag i rättegångsförhandlingarna:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.