Fem män dömdes för bortförandet av en flicka i Halmstads tingsrätt. Domen överklagades till hovrätten. Foto: SVT/FUP

Dom om bortförd flicka överklagades – så lyder hovrättsdomen

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten för Västra Sverige skärper domen för en av de fem männen som dömdes i Halmstads tingsrätt för inblandning i bortförandet av en flicka i Halland.

Mannen dömdes i tingsrätten till ett år fyra månaders fängelse för egenmäktighet med barn, grovt brott. Domen överklagades i hovrätten där han nu får skärpt straff med ytterligare två månader.

Det var i juni 2022 som socialtjänsten på en ort i Småland kontaktades angående att två flickor, 12 och 14 år, skulle ha misshandlats av sin pappa. Den 14-åriga flickan var också orolig att hon skulle giftas bort. Flickorna omhändertogs av socialtjänsten och placerades i familjehem i Halland, men i oktober samma år försvann flickorna därifrån.

Männen, däribland flickornas pappa, dömdes i Halmstads tingsrätt i juni för att ha rövat bort den yngre av flickorna och för att ha fört henne utomlands. Den äldre dottern hann fylla 15 år och ansågs därmed vuxen och omfattades inte av rättegången.

Samtliga fem män överklagade domen till hovrätten. Men fyra av de inblandade, däribland pappan, drog sedan tillbaka sina överklaganden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De bortförda flickorna – detta har hänt. Foto: SVT/Storyblocks

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.