Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kamamråklagaren – berömmer polisens arbete. Foto: SVT/Polisen

Flicka fördes bort – pappa döms för brott

Uppdaterad
Publicerad

En pappa åtalades för att ha fört bort sin dotter från ett familjehem i Halland. Nu döms han till ett år och sex månaders fängelse för grov egenmäktighet med barn. Totalt åtalades fem personer för delaktighet i bortförandet.

Det har varit ett omfattande mål, där flera personer misstänks för att ha fört bort en minderårig flicka från ett familjehem i Halmstad.

De övriga tilltalade döms också för delaktighet. Ytterligare tre män döms för egenmäktighet med barn, grovt brott. En av dessa män döms till ett år och fyra månaders fängelse. De två andra döms till villkorlig dom. Ytterligare en man döms för medhjälp till egenmäktighet med barn, grovt brott. Även han får villkorlig dom.

Utöver detta ska pappan, tillsammans med två av de dömda männen, betala 50 000 kronor till den bortförda flickan. Och de två övriga männen, ska tillsammans betala 20 000 kronor.

Yrkade på mer

Åklagarna yrkade under rättegången på 2,5 års fängelse för två av de misstänkta männen och utvisning. För de tre övriga männen yrkade man på mellan nio till arton månaders fängelse.

Pappan ska vara kvar i häkte tills fängelsestraffet får verkställas.

SVT Nyheter Halland har sökt pappans advokat men hon avböjer att kommentera domen. Redaktionen har också sökt försvarsadvokaterna men utan framgång.

Kort bakgrund till händelsen

I augusti förra året omhändertogs två systrar av socialtjänsten, efter att en av flickorna larmat om våld i hemmet och rädsla för bortgifte. Flickorna bodde på två olika ställen i Halland, fram tills att de fördes utomlands, enligt åklagarna. Pappan misstänktes tidigt i utredningen.

Ett halvår senare greps och häktades flera personer för inblandning. En förundersökning om grov egenmäktighet med barn och grov medhjälp till egenmäktighet med barn inleddes.

Åtalet rör dock bara en av flickorna. Den andra flickan är över 15 år, då hon anses nått myndighetsåldern.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De bortförda flickorna – detta har hänt. Foto: SVT/Storyblocks

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.