Flera av de tilltalade sitter häktade på sannolika skäl misstänkta för egenmäktighet med barn, grovt brott. En av de misstänkte, en kvinna, deltog i en demonstration, där ho hade en aktiv roll i en desinformationskampanj mot Sverige. Foto: SVT

Dessa personer misstänks för inblandning i flickornas försvinnande

Uppdaterad
Publicerad

En av de fem som misstänks för att ha fört bort två minderåriga systrar i Halland är en kvinna som varit ledande i desinformationskampanjer mot socialtjänsten. En annan av de häktade är flickornas pappa hemmahörande i Småland.

Totalt är det fyra män som sitter häktade i Helsingborg och en kvinna 40-årsåldern som häktats i sin utevaro. Systrarna som är 12 och 14 år ska ha tagits från de HVB- och familjehem dit socialtjänsten i deras hemkommun i Småland skickat dem på grund av risk för hedersförtryck.

Här är alla som hittills häktats i fallet:

Kvinna, 40-årsåldern:

Hon är misstänkt för medhjälp till egenmäktighet med barn, grovt brott i två fall. Kvinnan är från Västsverige och har en aktiv roll  i den uppmärksammade desinformationskampanjen mot svensk socialtjänst. Kvinnan tros ha varit med och lokaliserat barnen och organiserat deras försvinnanden. Kvinnan bor i en kommun i Västsverige.

– Jag har tystnadsplikt och jag kan inte säga mer, säger kvinnans försvarsadvokat Anders Berggren.

Man, 35-årsåldern:

Mannen misstänks för egenmäktighet med barn, grovt brott. Mannen är far till flickorna. Mannen är skriven på en adress i en småländsk kommun.

Man, 55-årsåldern: 

Även han misstänks för egenmäktighet med barn, grovt brott. Mannens advokat säger till SVT Nyheter Halland att hans klient inte har något med det här att göra. Bor i en kommun i Småland.

– Han förnekar brott, det är hans inställning, säger advokat Olof Wettermark.

Man, 40-årsåldern:

Han misstänks för egenmäktighet med barn, grovt brott. Är skriven på en adress i Skåne.

Man, 45-årsåldern:

Han sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för egenmäktighet med barn, grovt brott. Han är skriven i Småland.

SVT Nyheter har sökt advokater till samtliga häktade alla har dock inte svarat.

En sjätte person har också suttit häktad, men den mannen,  som är hemmahörande i Halland, släpptes tidigare i veckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flickor misstänks ha förts utomlands

Mer i ämnet