Flickor misstänks ha förts utomlands – flera personer häktade

Uppdaterad
Publicerad

Under tiden som två minderåriga systrar var omhändertagna av socialtjänsten misstänks de ha förts ut ur Sverige mot sin vilja. Flera personer är häktade misstänkta för grov egenmäktighet med barn. Bland annat misstänks flickornas pappa och en kvinna som varit aktiv i den uppmärksammade desinformationskampanjen mot svensk socialtjänst.

Systrarna, 12 och 14 år gamla, ska ha vistats på två olika HVB- och familjehem i Halland. De var omhändertagna av socialtjänsten i sin hemkommun i Småland eftersom det ansågs finnas en risk för våld och hederförtryck.

I ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten säger åklagare Eva-Lotta Swahn, som inte vill lämna några ytterligare kommentarer, att barnen misstänks ha förts utomlands.

Flickor misstänks ha förts utomlands

– Vi har starka skäl att anta att de inte har återkommit till Sverige och framtiden ser inte ljus ut. Om det gäller bortgifte eller inte kan jag inte svara på i nuläget, säger hon i pressmeddelandet.

Brotten ska ha skett under hösten 2022. Det två barnen ska ha försvunnit från HVB- respektive familjehem med cirka två veckor mellanrum.

Ansökte om utreseförbud

I en färsk dom har socialnämnden i en kommun ansökt om utreseförbud för en av flickorna. I den står det att flickorna uttryckt en oro för att bli bortgifta utomlands. Förvaltningsrätten avslog ansökan med motiveringen att flickan då redan bedömdes vara utomlands.

Strax efter det kom uppgifter om att hennes äldre syster inte dykt upp varken i skolan eller på boendet där hon var placerad.

Aktiv i desinformationskampanj

Fyra personer, hemmahörande i Småland och Skåne, är häktade misstänkta för att ha fört bort barnen. Brottsrubriceringen är grov egenmäktighet med barn. En av de häktade är flickornas pappa.

Även en kvinna i 40-årsåldern från Västsverige som varit aktiv i den uppmärksammade desinformationskampanjen mot svensk socialtjänst är häktad i sin frånvaro. Hon tros ha varit med och lokaliserat barnen och organiserat deras försvinnanden.

Se Sabina Landstedt, stödsamordnare på Glöm aldrig Pela och Fadime, i Aktuellts intervju om hur barn på HVB-hem luras tillbaka till föräldrarna:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att barn placerade i HVB-hem efter hedersförtryck luras tillbaka är alldeles för vanligt, menar Sabina Landstedt, stödsamordnare på Glöm aldrig Pela och Fadime (GAPF). Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flickor misstänks ha förts utomlands

Mer i ämnet