Nu frias den 50-årige mannen dömdes i Tingsrätten för hundratals våldtäkter av sin minderåriga styvdotter.

Dömd för hundratals våldtäkter – frias i Hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Han dömdes för hundratals våldtäkter av sin minderåriga styvdotter i Tingsrätten. Domen blev åtta års fängelse. Nu kommer beskedet att Hovrätten underkänner den tidigare bedömningen – och friar man helt.

Enligt åklagaren ska mannen förgripit sig på sin styvdotter under nästan fem års tid. Första gången ska hon bara varit tio år gammal.

Ett av flera skäl till att Hovrätten nu underkänner den tidigare bedömningen är att man menar att åklagarens bevisning, till för stor del, bygger på flickans egna vittnesmål. Vilket resulterat i att Hovrätten friar mannen helt. Flickans målsägandebiträde Agneta Carlquist som jobbar som advokat i Halmstad kommenterar.

– Det är ytterst ovanligt med så tvära kast. Domen i Tingsrätten var utomordentligt övervägd. Men jag har inte läst Hovrättens motivering mer än så vet jag inte, säger Agneta Carlquist.

Tror du åklagaren överklagar?

– Det vet jag inte heller, jag ska tala med henne när jag kommer hem igen, säger Carlquist från en resa i Barcelona.

Den tidigare dömde mannen har konsekvent nekat till anklagelserna. Under hovrättsförhandlingarna har mannens försvar lagt fokus på att hitta hål och motsägelser i flickans berättelse, rapporterar Hallands Posten.

Läs mer: Åtta års fängelse för barnvåldtäkter

Hovrättsdomen poängterar att beviskraven för brottet är ytterst höga och att det inte handlar om att flickan inte talar sanning. De lägger istället tyngd vid att det saknas vad man kallar ”entydlig och konkret” bevisning, för att kunna döma mannen bortom rimligt tvivel. 

Läs mer: Flicka ska ha utsatts för våldtäkter i två år

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.