Stoppas. Skolmöblerna som Laholms kommun beställt har redan börjat levereras. Nu stoppas hela köpet tills vidare av domstol. Foto: SVT

Domstol sätter stopp för skolmöblerna

Uppdaterad
Publicerad

Laholms kommun handlade skolmöbler för närmare 1,2 miljoner kronor utan offentlig upphandling. Nu stoppas affären tills vidare av Förvaltningsrätten.

Som SVT Nyheter Halland tidigare berättat är det Halmstadföretaget AJ Produkter som dragit Laholms kommun inför domstol för otillåten upphandling.

Nu vinner de en första delseger.

Förvaltningsrätten i Falun beslutar att kommunens köp av skolmöbler till nya Glänningeskolan inte får slutföras ”tills dess att något annat bestämts”.

Det innebär att köpet måste stoppas under den juridiska process som nu följer fram till en slutlig dom.

– Det är synd. Vi hade hoppats på att rätten skulle gått på våra yrkanden eftersom skolan riskerar att inte kunna öppna annars, säger Maria Bronelius (C), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Upphandling avbröts

Laholms kommun gjorde en offentlig upphandling under vårvintern som slutade med att AJ produkter hade det lägsta anbudet. Men kommunen ansåg att företaget inte kunde erbjuda de skolmöbler som efterfrågades.

Då avbröts upphandlingen och istället gick Laholms skolledning direkt till ett konkurrentföretag och köpte möbler som var en kvarts miljon kronor dyrare. En del av möblerna är redan levererade till Glänningeskolan.

– Vår bedömning är att skolan startar som planerat med de möbler som är levererade. I den mån det fattas kompletterar vi med det befintliga möbelbeståndet som finns, säger Richard Motenlind, Laholms utbildningschef.

Behöver ni inte skicka tillbaka möblerna nu?

– Det är inte den uppfattning som jag har fått i samtal med vår jurist, säger Richard Motenlind.

Kommunen erkänner fel

En kommun får, enligt upphandlingsregler, inte göra så kallade direktupphandlingar på summan över 300 000 kronor.

Laholms skolchef och kommunjurist har utan omsvep erkänt att de gjort juridiskt fel, men att de gjort det för att rädda skolstarten.

Utan möbler bedömde de att skolan inte kan öppna som planerat efter sommarlovet.

Så här sa utbildningschefen förra veckan om det otillåtna möbelköpet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet ovan hör du vad Laholms utbildningschef, Richard Mortenlind, har att säga om saken. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer