Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet ovan hör du vad Laholms utbildningschef, Richard Mortenlind, har att säga om saken. Foto: SVT

Kommunen bröt medvetet mot upphandlingsregler

Uppdaterad
Publicerad

Nya Glänningeskolan ska få höj- och sänkbara bord till skolstarten i höst. Men möblerna har medvetet köpts in otillåtet. Företaget AJ produkter väljer nu att ta Laholms kommun till domstol.

Fyra företag lämnade anbud när Laholms kommun gick ut med en upphandling för skolmöbler till F6-skolan i Glänninge. AJ produkter menar att deras anbud uppfyllde alla de krav som Laholms kommun ställde i upphandlingen och var även det billigaste alternativet.

Hos dem skulle möblerna kosta 913 000 kronor, drygt en kvarts miljon under det näst lägsta budet – som också vann.

Företaget menar att de på felaktiga grunder blev diskvalificerade i upphandlingen. När de meddelade att de ville överpröva beslutet valde Laholms kommun istället att avbryta upphandlingen.

– De hade gott om tid på sig att annonsera en ny upphandling. Men när den aldrig kom började jag göra egna efterforskningar, säger Conny Lundin, anbudsansvarig på AJ produkter.

Struntade i upphandlingsregler

Han begärde ut handlingar och fick då se att Laholms kommun gjort en beställning på skolmöblerna för nästan 1,2 miljoner hos en konkurrent, utan att göra en ny upphandling. Enligt reglerna ska en upphandling över 300 000 kronor konkurrensutsättas. Det struntade Laholms kommun i.

AJ produkter har nu lämnat en ansökan om ogiltighetsförklaring av köpet till förvaltningsrätten.

– Jag anser att kommunen gjort en otillåten direktupphandling. Som jurist anser jag alltid att man ska följa lagen men sen kan man hamna i situationer där man står med två dåliga val, säger Laholms kommunjurist Kajsa Aldstedt.

Vad händer nu?

–  Vi är mitt uppe i en domstolsprocess där de ska se om det finns skäl att häva avtalet, vilket vi menar det inte finns eftersom det finns det allmänna intresset att få öppna skolan. Sen kan det också bli en process där konkurrensverket granskar oss och att det blir fråga om upphandlingsskadeavgift. Men det får vi ta då, säger Kajsa Aldstedt.

Kan det bli  så att ni  även får göra en ny upphandling?

– Vi får se vad som händer.

I klippet ovan kan du förutom Kajsa Aldstedt även höra vad Laholms utbildningschef, Richard Mortenlind, har att säga om saken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer