Nya Glänningeskolan. Foto: SVT

Laholm överklagar inte dom om köp av skolmöbler

Uppdaterad
Publicerad

Laholms kommun bröt medvetet mot upphandlingsregler och köpte otillåtet in möbler för 1,2 miljoner till Nya Glänningeskolan. Ett köp som stoppats genom en dom i förvaltningsrätten. Men kommunstyrelsen beslutade på tisdagens möte att inte överklaga domen.

Laholms kommun genomförde tidigare i år en otillåten direktupphandling av möbler till nya Glänningeskolan. Ett köp som stoppats av förvaltnigsrätten. Men när terminen drog igång i förra veckan togs ändå de levererade möblerna i bruk. Ett beslut som i slutändan togs av kommunstyrelsens ordförande Erling Cronqvist (C).

– Det har konfirmerats i kommunstyrelsen idag. Vi var alla överens om att göra det, säger Erling Cronqvist.

Enligt reglerna ska en upphandling över 300 000 kronor konkurrensutsättas. Det struntade Laholms kommun i och i förra veckan kom möbelföretaget AJ produkter med ett skadeståndskrav till Laholms kommun. Företaget vill ha 460 000 kronor från kommunen annars väntar rättsliga åtgärder.

Kommer ni att betala?

– Det är en helt annan process och den frågan har vi inte diskuterat i kommunstyrelsen idag. Vi har lämnat över den till vårt försäkringsbolag att hantera, säger Erling Cronqvist.

I klippet ovan berättar Erling Cronqvist (C) varför kommunen inte väljer att överklaga förvaltningsrättens dom. Han svarar även på frågor om ansvar, vad som händer nu och hur han tycker affären är skött.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.