Laholms kommun genomförde tidigare i år en otillåten direktupphandling av möbler till skolan. Foto: SVT

AJ kräver skadestånd på nära en halv miljon av Laholms kommun

Uppdaterad
Publicerad

Företaget AJ produkter fick inte leverera skolmöbler till nya Glänningeskolan i Laholm. Istället valdes ett annat bolag, utan upphandling, och köpet ogiltigförklarades senare. Nu kräver AJ produkter 460 000 kronor i skadestånd från kommunen.

Laholms kommun genomförde tidigare i år en otillåten direktupphandling av möbler till skolan, som öppnade i måndags. Leverantören blev företaget Input Interiör i Halmstad och kostnaden landade på 1,2 miljoner kronor. Det val som kommunen gjorde kritiserades hårt av konkurrenten AJ produkter.

I början av augusti ogiltigförklarades möbelköpet av Förvaltningsrätten i Falun, vilket innebär att möblerna måste lämnas tillbaka. Men det gjordes inte.

Får tio dagar

AJ produkter, som hamnade utanför upphandlingen, tar nu strid och kommer med ett skadeståndskrav. Via sin advokat kräver de nu 460 000 kronor från kommunen. Orsakerna som listas är bland annat utebliven vinst på möbelleverans, advokatkostnader och nedlagt tid i samband med anbudsgivandet.

Vidare skriver advokaten att om kommunen inte betalar eller kommer med eventuella invändningar inom en tiodagarsperiod kommer han att vidta rättsliga åtgärder.

Laholms utbildningschef, Richard Mortenlind, vill inte kommentera det hela eftersom han menar att frågan nu ligger hos kommunledningen. De möbler som otillåtet köpts till Glänningeskolan används nu i undervisningen.

– Det är ett beslut tagit från kommunstyrelsens ordförande att vi ska använda möblerna. Annars hade vi inte kunnat öppna skolan och eleverna skulle inte fått sin lagstiftade rätt till skola, säger Richard Mortenlind.

Vill komma överens

Kommunstyrelsens ordförande Erling Cronqvist (C) vill försöka få till en överenskommelse med AJ produkter.

– Vi är fullt medvetna om att kommunen har gjort fel och det var inte oväntat att det skulle komma ett skadeståndskrav. Jag tror ingen är intresserad av att hamna i en process om detta. Vi får ha en diskussion om deras skadeståndskrav, säger han.

På tisdag ska kommunstyrelsen besluta om de ska godkänna eller överklaga förvaltningsrättens dom. Input interiör som levererat skolmöbler till Glänningeskolan har ännu inte fått betalt.

– Vi fick inte betala. Så småningom ska det så klart få betalt för sina möbler men det handlar nu om vi ska överklaga eller inte, säger Erling Cronqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer