Skolmöblerna som Laholms kommun beställt har redan levererats. Foto: SVT

Trots domstolsbeslut – skolmöbler till Laholm levererade

Uppdaterad
Publicerad

Laholms kommun handlade skolmöbler för närmare 1,2 miljoner kronor utan offentlig upphandling. Trots att affären stoppats tillsvidare av förvaltningsrätten fortsatte kommunen att ta emot leverans av möbler.

Som SVT Nyheter Halland tidigare berättat är det Halmstadföretaget AJ Produkter som dragit Laholms kommun inför domstol för otillåten upphandling.

Förvaltningsrätten i Falun beslutade att kommunens köp av skolmöbler till nya Glänningeskolan inte får slutföras ”tills dess att något annat bestämts”. Vilket innebär  att köpet måste stoppas under den juridiska process som nu följer fram till en slutlig dom.

Fortsatte att ta emot möbler

Men trots det har kommunen fortsatt att ta emot samtliga leveranser från det företag som kommunen gjort en direktupphandling av.

– Vad jag har förstått kom det någon leverans dagarna efter beslutet meddelades, säger säger Laholms kommunjurist Kajsa Aldstedt.

Så ni har fortsatt att bryta mot reglerna?

–  Du får fråga verksamheten om hur det ligger till, säger Kajsa Aldstedt.

Utbildningschef Richard Mortenlind  menar att kommunen inte kunde göra annat än att ta emot möblerna och bryta mot domstolsbeslutet.

– Möblerna var redan paketerade så leveransen var fullbordad till största del. Vi har ett åtagande mot leverantören som tillverkat möblerna och vi har en ny skola med 320 elever som ska komma igång i augusti, säger han.

Överklagar köpstoppet

Trots att alla möbler är levererade överklagar nu Laholms kommun rättens beslut att tillsvidare stoppa köpet. Bland annat med motiveringen att alla möbler redan har levererats och att beslutet därför saknar effekt.

– Beslutet fyller ingen funktion. Det har bara gjort att vi har begärt anstånd på att betala fakturorna. Vi har fått möblerna men vi har inte betalt, säger Kajsa Aldstedt och fortsätter.

– Vi tycker beslutet är förhastat. Det är inte sannolikt att vi förlorar målet eftersom det finns ett allmänintresse av att skolan ska kunna öppna, säger Kajsa Aldstedt.

Men får ni skicka tillbaka möblerna om ni förlorar?

– Vi väntar på att domstolen ska bestämma hur det blir slutgiltigt. Men företaget säger att de inte kan ta tillbaka möblerna och sälja dem vidare, säger Kajsa Aldstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.