Glänningeskolan i Laholms kommun. Foto: SVT

Möbelköp till ny skola i Laholm ogiltigförklaras

Publicerad

Laholms kommuns köp av möbler till nya Glänningenskolan har ogiltigförklarats av Förvaltningsrätten i Falun. Det innebär att möblerna nu måste lämnas tillbaka till leverantören. Frågan är nu var alla nya elever ska sitta.

SVT Nyheter Halland har tidigare rapporterat om Laholms köp av skolmöbler för ett sammanlagt värde av 1,2 miljoner kronor. Det hela skedde utan offentlig upphandling. Möblerna köptes alltså medvetet in på ett otillåtet sätt, vilket kommunen har medgett.

Avtalet med företaget Input Interiör AB ogiltigförklarades i Förvaltningsrätten under onsdagen. Eftersom kommunen ännu inte har betalat måste inga pengar skickas tillbaka. Men det måste däremot de möbler som levererats. Men här finns ett problem.

Fler elever än bord

– Företaget har sagt att de inte har möjlighet att ta tillbaka dem. Men kommunchefen ska prata med dem så fort som möjligt för att se om det fortfarande gäller efter att domen har kommit, säger kommunjuristen Kajsa Aldstedt till SVT nyheter Halland.

Tar företaget tilllbaka möblerna igen uppstår nästa problem. Då menar kommunen att man inte längre har tillräckligt med bord inför skolstarten den 19 augusti.

– Det är 320 elever som ska börja och vi har bara 120 bord, förklarar Kajsa Aldstedt.

Den 14 augusti fattar barn-och ungdomsnämnden beslut om domen ska överklagas till högre instans och hur man ska agera vidare.

Tydlig inventarielista

I domen framgår att ”förvaltningsrätten inte anser att kommunen visat att det skulle innebära en oacceptabel kvalitetsförsämring om gamla möbler används tillfälligt o skolan i väntan på att en ny upphandling genomförs. Kajsa Aldsted menar dock att det visst råder en kvalitetsförsämring.

– Över 200 elever kommer kanske inte ha en plats att sitta och arbeta vid, säger hon.

Vidare säger hon att om kommunen väljer att överklaga kommer man göra en mer tydlig och övergripande inventarielista som visar att möbler saknas.

Hallandsposten var först med att rapportera om nyheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.