Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Poliser tvingades ta skydd i bilen – 17-åring i Halmstad åtalas för blåljussabotage

Publicerad

En 17-årig kille åtalas vid Halmstads tingsrätt misstänkt för att ha drivit på personer att springa och skrika nedsättande ord mot en polispatrull.

I samband med att en polispatrull omhändertog en person i Halmstad sprang ett antal människor mot patrullen och skrek okvädningsord.

Poliserna, som fick höra att de var ”snutfittor” och ”snutjävlar”, tvingades avbryta de säkerhetsrutiner som utförs vid omhändertagande för att ta skydd i polisbilen.

Polis larmades ut falskt

Anledningen till att polisen var på platsen berodde på att någon ringt in och larmat. Samtalet visade sig dock vara ett falsklarm.

Nu åtalas 17-åringen, mot sitt nekande, för sabotage mot blåljusverksamhet, då han ska ha hetsat personer att springa och skrika mot poliserna.

Så många åtalas för blåljussabotage

Brottsrubricering har funnits sedan 2020 och finns till för att ge blåljuspersonal ett stärkt skydd. Fram till och med juli 2020 hade 18 personer åtalats för brottet i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.