Andersberg och Vallås berörs av det nya beslutet. Foto: SVT

Ebo-lagen klubbad i Halmstad – asylsökande som flyttar till vissa områden förlorar bidrag

Uppdaterad
Publicerad
Asylsökande som flyttar till Andersberg Norra, Andersberg Södra samt Vallås Västra i Halmstad kommun kommer inte få dagersättning. Det klubbades av kommunstyrelsens i tisdags. Socialdemokraterna har tidigare ställt sig emot beslutet men vände i frågan under kommunstyrelsens möte.

Samtliga av de politiska partierna röstade för förslaget förutom Vänsterpartiet som yrkade på avslag.

Anledningen till att Socialdemokraterna vände i frågan är för att de tillsammans med Liberalerna fick igenom ett sammansvetsat yrkande där kommunledningsförvaltningen får i uppdrag att sammanställa och ta fram nya förslag på hur kommunen ska minska skol- och bostadssegregationen.

– Det här är ett sätt att försöka hjälpa folk att inte försätta sig i en dålig position och inte förvärra den segregationen vi har i kommunen, Halmstad är en av de mest segregerade kommunerna i Sverige hävdar jag, säger Stefan Pålsson (S).

För att minska segregationen

Ebo-lagen, eller lagen om eget boende, har tidigare gett asylsökande möjlighet att flytta till samtliga områden i Halmstad samtidigt som de får behålla ekonomisk dagersättning. Lagen ändrades dock 1 januari 2020, vilket ger vissa kommuner rätten att neka asylsökande den ekonomiska ersättning om de väljer att flytta till specifikt utvalda områden inom kommunerna.

Totalt har 32 kommuner beviljats att göra undantag från att betala ut ekonomisk ersättning. Regeringen bedömer att kommunerna har områden med socioekonomiska utmaningar och syftet med ändringen är ett försök att minska segregationen.

Beslutet börjar gälla från 1 juli 2020 och ska följas upp senast 1 juli 2022.

Asylsökande som redan bor i områdena förlorar inte sin dagersättning utan endast de som väljer att flytta dit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer