Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
“Undantagen från ebolagen ger få effekter för segregationen”, enligt kommunens utredare Hanna Glans. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kommunens utredning: ”Undantagen från ebo-lagen ger få effekter för segregationen”

Uppdaterad
Publicerad

För att minska segregationen föreslås asylsökande som flyttar till norra och södra Andersberg och västra Vallås i Halmstad förlora sin dagersättning. Men enligt kommunens egen utredning ger förslaget få effekter på segregationen.

Det handlar om lagen om eget boende, ebolagen, som ger asylsökande rätt att bo var man vill. Men ändringar i lagen ger vissa kommuner rätt att göra undantag genom att asylsökande som flyttar till vissa områden förlorar sin dagersättning, och det är det som nu föreslås i Halmstads kommun.

Förslagets syfte är att få fler asylsökande än i dag att välja att bo i områden där det finns förutsättningar för ett socialt hållbart mottagande.

Men en utredning som har gjorts av Halmstads kommunledningsförvaltning visar att undantagen från ebolagen inte kommer ge några större effekter för segregationen i kommunen.

Utredaren Hanna Glans berättar mer om varför förslaget inte väntas påverka segregationen i stort, i klippet ovan.

Ska beslutas av kommunstyrelsen

Visa
  • Förslaget innebär att norra och södra Andersberg och västra Vallås i Halmstad undantas från ebolagen, vilket innebär att asylsökande som flyttar till områdena förlorar sin dagersättning.
  • Kommunstyrelsens utskott för tillväxt och hållbar utveckling i Halmstad har röstat för förslaget, men slutligt beslut väntas tas av kommunstyrelsen den 31 mars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer