Hans Engqvist på Istanbuls flygplats på fredagen, bara en bit från platsen där attentatet skedde. Foto: TT/Privat

Efter Istanbuldådet: ”Jätteskönt att komma hem”

Uppdaterad
Publicerad

Tre dagar har gått sedan terrorattentatet inträffade på Istanbuls flygplats. Hans Engqvist från Halmstad landade på flygplatsen bara timmar innan bomberna detonerade. På fredagen återvände han dit för att flyga hem till Sverige igen.

När SVT Nyheter Halland når honom på fredagskvällen har han precis kommit hem till sin och sambons bostad i Halmstad.

– Det är jätteskönt att komma hem, säger han.

Terrordåd på Istanbuls flygplats

Hans Engqvist var på en affärsresa tillsammans med en kollega och landade i Istanbul i tisdags. Explosionen skördade över 40 människoliv, och Hans och hans kollega hade turen att hinna lämna flygplatsen innan dådet inträffade.

Men trots den kraftiga explosionen syntes inga spår när de flög hem på fredagen.

– De hade ordnat allt, det syntes inte att någonting har hänt. Men man märkte att de har ökat säkerhetskontrollerna väldigt mycket, säger Hans Engqvist.

”Tryggaste flygplatsen just nu”

– Det kändes som att det var den tryggaste flygplatsen man kan vara på just nu. Det är sådan förhöjd säkerhet och jag tror inte att ett attentat händer två gånger på samma ställe.

Det var när Hans och hans kollega satt och åt i Istanbul på tisdagen tillsammans med en turkisk kund som de förstod vad som hade hänt.

– Vår kund hörde att grannarna vid bordet bredvid började prata om det så han kollade på någon nyhetssida och fick fram att det hade hänt. Men då stod det bara att två personer skadats.

– Det var först när jag kom hem till hotellet och fick lugnt och ro och tittade på tv som jag såg hur illa det var. Det var då jag förstod hur stort det var, säger Hans.

Läs mer: Undkom bombdådet med bara några timmar

Kommer påverkas i framtiden

Trots att flygresan hem till Sverige inte kändes obehaglig tror han att han kommer att påverkas framöver av att ha varit så nära ett terrorattentat.

– Det kommer inte få mig till att inte flyga eller liknande. Men jag kommer tänka på att inte vara i folkmassor och jag kommer skynda mig förbi säkerhetsspärrarna på flygplatser, säger Hans Engqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd på Istanbuls flygplats

Mer i ämnet