Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till Varbergstunnelns mynning där Jesper Mårtensson på Trafikverket förklarar myndighetens syn på problemet med att det läcker in vatten i Varbergstunneln. Foto: SVT

Efter läckorna – Trafikverket vill släppa in mer vatten i Varbergstunneln

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket har ansökt om att få ändrade villkor för hur mycket vatten Varbergstunneln ska få släppa in i driftskedet. Annars finns det risk för att projektet kan komma att fördröjas tre år.

– Får vi inte igenom det innebär det tid, kostnad och miljöpåverkan för bygget, säger Jesper Mårtensson på Trafikverket.

Det fortsätter att läcka in vatten under bygget av Varbergstunneln. Under rådande villkor får Trafikverket släppa in 180 liter vatten per minut som årsmedelvärde.

Trafikverket skickade in en ansökan om tillstånd för ökad grundvattenbortledning till Mark- och miljödomstolen i mars i år. I den menar de att det krävs betonginklädnad av båda tunnlarna vilket medför mycket högre kostnader, större klimatpåverkan och ungefär tre års fördröjning av trafikstart. Detta utan att uppnå någon väsentlig lokal miljönytta för att klara villkoret.

Hör Jesper Mårtensson, ansvarig för miljö och tillstånd i Projekt Varbergstunneln, om varför de vänt sig till Mark- och miljödomstolen i frågan om läckande vatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bygget av Varbergstunneln

Mer i ämnet