På Ringhals har man tagit ett krafttag mot sexuella trakasserier. Foto: SVT

Ringhals tar krafttag mot sexuella trakasserier

Publicerad

Efter de så kallade Metoo-uppropen, där kvinnor i olika branscher vittnat om sexuella trakasserier, berättar flera halländska företag att man tagit upp och diskuterat frågan på arbetsplatsen. Kärnkraftverket Ringhals utanför Varberg är en av arbetsplatserna där man bestämt sig för att jobba extra med frågan.

– Vi har sett vad som hänt i samhället och tänkt att här behöver vi också det lite extra hos oss. Även om vi har en handlingsplan sedan tidigare mot kränkande behandling så har vi nu gått ut på intranätet och lyft fram informationen och satsat på information, säger Karin Sickeldal, personalspecialist inom hälsa på Ringhals. 

Bland annat har de spridit kunskap till chefer inom organisationen eftersom det är de som ska hantera frågorna och finnas till hands när det händer någonting, förklarar Karin Sickeldal. 

Inte knyta handen i fickan

SVT Nyheter Halland har pratat med 13 företag i Halland om Metoo och ungefär hälften säger att frågan om sexuella trakasserier har diskuterats på arbetsplatsen. Ringhals, som har över tusen anställda, är en av arbetsplatserna som valt att lyfta fram frågan ytterligare i samband med Metoo.

LÄS MER: Samtal om #metoo på Teater Halland

– Vi ser det här som en möjlighet att också lyfta de här frågorna lite extra. Så att vår personal också kan känna att de lyfter de frågor som de har när det händer någonting. Att man inte knyter handen i fickan och går vidare, utan att man verkligen säger till om någonting händer. 

Väldigt positivt

På Ringhals tycker man att #metoo-uppropen har satt sina spår. 

– Nu tycker vi att det kan dyka upp saker som har hänt för ett tag sedan, som man inte har sagt då. Då tror jag att det är Metoo som gör att man nu känner att ”det här vill jag ändå berätta om” och ”det här vill jag stå för” och så tar man tag i det. Det känns väldigt positivt.

LÄS MER: Lars vill starta mansgrupper för att lära yngre

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet