Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Efter stoppade planerna i Västerport – så går politikerna i Varberg vidare

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljödomstolen upphävde detaljplanen för den nya stadsdelen Västerport i Varberg. Nu har kommunens politiker bestämt sig för att överklaga domen.

I början av mars höll domstolen förhandling i Varberg om Västerports framtid. Två månader senare upphävdes detaljplanen för Västerport etapp 1. Slutdatumet för en eventuell överklagan från kommunens sida har närmat sig, och nu har kommunstyrelsens kommit fram till beslutet att överklaga domen att upphäva detaljplanen för Västerport.

Röstsiffrorna var 11-2 där Liberalerna och Sverigedemokraterna reserverade sig mot beslutet.

Bygget av Västerport

I klippet ovan berättar Ann-Charlotte Stenkil (M) kommunstyrelsens ordförande mer om varför de vill överklaga domen.

Domstolen: Skiljer sig från stadsbilden

Föreningen Gamla Varberg har länge ansett att det planerade hotellet skulle orsaka en stor skalförskjutelse i förhållande till landmärken som fästningen och Kallbadhuset – och mark- och miljödomstolen delade bedömningen. Enligt domstolen har bebyggelsen ”en skala och karaktär som skiljer sig väsentligt från det som kännetecknar stadsbilden i Varberg”.

– Vi respekterar kommunens självklara rätt att överklaga men det innebär också att kommunen har ansvar för alla förseningar och kostnader det kan bli. Det är en väldigt stabil dom, det kommer bli svårt att få den ändrad, säger Lars Grimbeck om beslutet att överklaga domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bygget av Västerport

Mer i ämnet