Mats Lindqvist är bekymrad över hur mycket folk som går på ekodukten. Foto: SVT

Ekodukten har blivit ett utflyktsmål – kan störa djuren

Publicerad

Ekodukten i Kungsbacka som byggdes för att vilt skulle kunna röra sig fritt och säkert över E6:an har redan visat på gott resultat. Både älgar, dovhjortar och rådjur använder sig av passagen. Men det är inte bara djur som traskar över ekodukten, utan den har också blivit en populär utflyktsplats för människor, vilket kan få negativa konsekvenser för djuren.

Ekodukten vid Sandsjöbackas naturreservat i Kungsbacka öppnades upp för djuren i juni 2018. Syftet är att djuren ska kunna röra sig fritt och säkert över motorvägen och för att minska viltolyckorna.

Hittills har både älgar och rådjur rört sig fram och tillbaka över bron, man har även sett spår av en flock dovhjortar som stått och ätit av buskar som planterats på bron. 

– Det brukar vanligtvis finnas en tvekan för djuren när det dyker upp något nytt i deras närmiljö, men här har det dragit igång redan från början, så det känns väldigt bra, säger Mats Lindqvist, miljöspecialist på Trafikverket. 

Lockar fler än djur

För att djuren ska känna sig trygga och våga passera över ekodukten har man försökt att skapa en så naturlig miljö som möjligt. Även för rödlistade arter som hasselsnok, sandödla och hasselmus har det skapats miljöer i form av stenrösen och buskage som är anpassade just för dem.

Men det är inte bara vilt och rödlistade arter som passerar över ekodukten, utan passagen har också blivit en populärt utflyktsplats för människor.

– Det är inte optimalt, det kan påverka djuren och framförallt älgarna som är extra känsliga. Men man får acceptera att det finns ett intresse för att besöka ekodukten, säger miljöspecialisten Mats Lindqvist.

Ekodukten i Sandsjöbacka norr om Kungsbacka. Foto: TT

Trafikverket har haft en dialog med både länsstyrelsen och Datainspektionen om att sätta upp kameror för att lättare kunna studera djuren, men kamerafrågan har blivit mer komplicerad eftersom det inte bara är djur som befinner sig på platsen.  

– Vi skulle kanske kunna radera bilder på personer som dyker upp i bild. Men vi måste fundera på hur vi långsiktigt ska kunna spana på djuren, säger Mats Lindqvist, miljöspecialist på Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.