Foto: TT/SVT

Elever på Getingeskolan drabbade av eksem

Uppdaterad
Publicerad

Problemen med inomhusmiljön på Getingeskolan utanför Halmstad tycks inte vara lösta. Bara en knapp månad efter skolstarten står det klart att flera barn fått allergibesvär genom kraftiga eksem och andningssvårigheter.

En av dem som drabbats av allergier är Melker Jensen som är elev på Getingeskolan. För hans mamma, Camilla Jensen Renström, är sambandet mellan sonens kraftiga eksem på armar och huvud och skolstarten tydlig.

– I somras var det nästan ingenting men när han började skolan igen så kom han hem och mådde jätteilla. Han hade så ont i huvudet att han höll på att spy. Och nu är eksemen som värst, säger Camilla Jensen Renström till SVT Nyheter Halland.

Läs mer: Hela Getingeskolan ska undersökas så fort som möjligt

”Vet att det finns ett problem”

Hon berättar att de uppsökt sjukhus flera gånger och nu har de själva kontaktat en hudspecialist eftersom de inte vet vad de annars skulle göra.

– Troligtvis har han utvecklat någon form av allergi och han har blivit rekommenderad att ta alla allergiprover man kan ta, berättar Camilla Jensen Renström.

Enligt Hallandsposten, som i helgen berättade att minst tre Getingeelever fått uppsöka vård med liknande symtom, så har Allergimottagningen nu bett skolan att utreda hur många som blivit drabbade.

– Det handlar till exempel om huvudvärk, eksem, andningsbesvär och trötthet. Allt det här kan förstås bero på andra saker. Men här vet vi att det finns ett problem och då måste vi börja tänka i de banorna, säger Britt-Marie Wallström, allergikonsulent, till Hallandsposten.

Även vuxna drabbade

Skyddsombudet och det fackliga ombudet på skolan, Mats Berntsson, bekräftar för SVT Nyheter Halland att skolan nu ska försöka få koll på läget.

– Alla som känner besvär ska gå till skolsköterskan så att hon kan göra en dokumentation. Detta för att reda ut hur många som blivit drabbade och vilken del av skolan det kan röra sig om, säger han till SVT Nyheter Halland.

Han berättar att föräldrar som gjort besök på skolan känt liknande allergibesvär som de aktuella eleverna, bara efter att ha vistats i lokalerna kortare stunder.

– En mamma var där i drygt två timmar. Hon berättade att det börjat klia i näsan och att hon kände irritation och hon är inte ensam, säger Mats Berntsson.

”Kolsvart bakom gipsskivorna”

Det var veckan före skolstarten som hantverkare ska ha upptäckt mögel bakom två 60 gånger 60 centimeter fyrkantiga takplattor i innertaket.

– Det var kolsvart bakom gipsskivorna, berättar Mats Berntsson.

Bara tre dagar senare var det skolstart men lärarna ska då ha blivit uppmuntrade att hålla barnen utomhus så mycket som möjligt. Senare samma dag kom beskedet att eleverna skulle hållas hemma resten av veckan, något SVT Nyheter Halland rapporterade om då.

Skolan öppnade dock redan fyra dagar efter den misslyckade skolstarten med beskedet att problemen skulle vara åtgärdade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.