Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför har elleveransen från Ringhals varit lägre än normalt sedan 2020? Här svarar Björn Linde, vd för Ringhals och Forsmark, på vad det beror på. Foto: SVT

Elproduktionen på Ringhals kärnkraftverk har minskat – här är anledningen

Uppdaterad
Publicerad

Två reaktorer har stängts av. Men även de kvarvarande reaktorerna på Ringhals har producerat mindre mängd el från 2020 och framåt på grund av flera driftstopp.

– Det är klart att det får en stor påverkan, säger Björn Linde, vd för Ringhals kärnkraftverk.

Reaktorerna 1 och 2 på Ringhals kärnkraftverk stängdes av 2019 och 2020.

Men sedan dess har också elproduktionen på de två kvarvarande reaktorerna – Ringhals 3 och 4 – varit lägre än normalt. Det visar årsrapporterna från Vattenfall, bolaget som äger Ringhals kärnkraftverk.

Så mycket mindre el producerades 2022

Ringhals 3 och 4 levererade tillsammans 900 miljoner kilowattimmar mindre el år 2022 jämfört med året innan. Det motsvarar hushållsel till över 100 000 hem.

Siffrorna för 2023 är ännu inte offentliggjorda.

I klippet ovan ser du Ringhals-vd:n Björn Lindes förklaring på produktionsminskningen och hur han ser på hur det påverkar elpriset.

Så här har elproduktionen förändrats år för år på Ringhals 3 och 4 enligt Vattenfalls sammanställda produktionshistorik. År 2023 är ännu inte sammanställt. Foto: SVT

Därför stannar Ringhals – tre orsaker till driftstopp på kärnkraftverket:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter berätta om tre händelser som lett till driftstörningar på Ringhals. Foto: Anton Johansson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.