Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ringhals vd välkomnar beskedet att Vattenfall utreder möjligheterna för nya reaktorer vid kärnkraftverket. Om det blir verklighet kan det också innebära arbetstillfällen. Foto: Anna Palmgren/SVT

Ringhals vd Björn Linde om planen på minikärnkraftverk

Publicerad

Vattenfall utreder huruvida det skulle vara möjligt att bygga två små reaktorer vid Ringhals – något som välkomnas av kärnkraftverkets vd.

– Det var med glädje som jag kunde berätta för de anställda, säger Ringhals vd Björn Linde.

Små modulära reaktorer producerar en fjärdedels effekt av en stor reaktor. Om Vattenfalls förstudie visar att det skulle vara lönsamt och övriga förutsättningar skulle bli uppfyllda, tror de att det skulle vara möjligt att ha en första reaktor i drift i början av 2030-talet.

I klippet hör du Ringhals vd om planen på nya reaktorer i Bua.

  • SMR betyder ”small modular reactor”. 
  • Effekten brukar vara cirka 300 MW, en fjärdedel av de stora reaktorer som finns i Forsmark och Ringhals.
  • Det finns olika modeller och tekniker. De som ligger närmast produktion använder en moderniserad lättvattenreaktorer av samma grundtyp som finns I svenska reaktorer idag. Men det finns bolag som utvecklar SMR:er med tryckvattenreaktorer eller generation 4, med teknik där man kan återanvända bränsle från dagens reaktorer, och få betydligt mindre avfall i slutet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer