Emma Knyckare från Rolfstorp anordnar mansfri festival. Foto: SVT

Emma Knyckare om att engagera sig i något som är större än ett skämt

Uppdaterad
Publicerad

Emma Knyckare från Rolfstorp har gjort sig ett namn som komiker och programledare. Men på senare tid har hon även uppmärksammats för något helt annat – som initiativtagare till Sveriges första musikfestival som bara tillåter kvinnor, transpersoner och ickebinära.

– Det här är egentligen första gången jag gör någonting som inte har direkt med humor att göra, alltså arrangerar en festival. Det är egentligen humor också i och för sig för jag kan ingenting om musik över huvud taget, säger Emma Knyckare.

Som 15-åring fick Emma Knyckare ett feministiskt uppvaknande när hon började gå i en grupp för unga tjejer. I dag märker hon en stor skillnad på samhällets syn på jämställdhetsfrågor jämfört med när hon började sin feministiska bana.

LÄS MER: Emma Knyckare: Det kommer bli mäktigt

– Jag tror till och med att min pappa, som kanske skrattade lite åt mig när jag var femton och kom hem och hade olika jämställdhetsföreläsningar för dem hemma, nu själv skulle kalla sig feminist och verkligen high five:a den här festivalen. Det är det som är kul med att den mottagits så bra också, säger Emma Knyckare.

”Tramsat sen 2009”

Nu är förberedelserna inför festivalen i full gång och snart kommer även artisterna och platsen för den mansfria festivalen att avslöjas. 

– Jag tycker att det känns svinbra för mig rent i tiden också , för jag har tramsat sen 2009 nu och hela tiden aktivt tagit avstånd från att vara med i debatten, för det tycker jag det finns så många andra som gör bättre, säger hon.

LÄR MER: Efter #metoo: ”Mansfri festival viktigare än någonsin”

Vill förändra

Men när hon gick på semester i somras började hon tänka att hon skulle vilja göra någonting annat också.

– Jag tänkte att det skulle vara kul att göra någonting som faktiskt var på riktigt och kanske förändrade någonting. Något som var lite mer än bara ett skämt som man säger och sen försvinner. Så det kom väldigt rätt för mig att få engagera mig i någonting som är större än prutt- och fisskämt tror jag.

LÄS MER: Falkenberg nappar på Emma Knyckares mansfria festival

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mansfri festival

Mer i ämnet