Hundratals ålar hittades döda i en bassäng på Ringhals. Foto: Helena Schön/SVT

Ett hundratal döda fiskar hittade vid Ringhals – majoriteten var ål

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals fiskar, majoriteten ål, har hittats döda i en bassäng på Ringhals.

– Vi har inte kunnat se att det skett något liknande tidigare, säger Anna Collin, presschef på Ringhals.

Det var i förra veckan som man i samband med den årliga revisionen av Ringhals 4, hittade de döda ålarna. Något som Hallands Nyheter var först med att berätta. Ålarna tros ha simmat in via bassängens utloppskanal, i samband med en driftomläggning av kylvattnet. 

– Vi tar in stora mängder kylvatten från havet som silas ren från sjögräs och fisk. Ålarna brukar vara de som klarar bäst. Vad som gjort att de dött är för tillfället oklart, säger Anna Collin.

Det är vid den här tiden av året som ålen är aktiv, och enligt Sveriges Lantbruksuniversitet, kan det ha bidragit till den här mängden av ålar.

– Det här är så otroligt olyckligt, speciellt eftersom att ålar är akut utrotningshotade. Vi ska nu utreda och ta reda på vad som hänt och vad vi behöver göra för att förhindra att det sker igen, säger Anna Collin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.