• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Evy Johansson som bor utanför Torup vill att Krösatågen ska vara kvar. Foto: Privat/TT

Evy startade namninsamling för att rädda Krösatågen

Uppdaterad
Publicerad

Att Krösatågen nu riskerar att försvinna fick Evy Johansson att agera och starta en namninsamling. På mindre än ett dygn hade det kommit in över 500 underskrifter.

– Jag tänkte att eftersom ingen annan gör det så får jag göra det, säger hon.

Krösatågens framtid är oviss och som ett alternativ till tågen har Hallandstrafiken föreslagit att istället sätta in buss mellan Halmstad och Värnamo via Hyltebruk. Hallandstrafiken menar att det inte är ekonomiskt försvarbart att behålla tågen eftersom att det är för få som reser med dem. Men det är något Evy Johansson inte håller med om.

– Jag tycker det är en ekonomisk förstörelse om de läggs ner. När man redan har en järnväg, varför inte använda den?, säger hon.

Stort gensvar

Hon menar att järnvägen är viktig, inte minst som ett kulturarv. Syftet med namninsamlingen är att visa invånarnas missnöje med att tågen nu riskerar att försvinna – och gensvaret har varit stort.

– Jag var glad när det var 15 stycken som tyckte att tågen skulle vara kvar men på bara ett dygn blev det 500, säger hon.

Extra tråkigt tycker hon det är om tågdagarna försvinner tillsammans med Krösatågen, en händelse som betytt mycket för Hylte kommun. Evy Johansson menar också att tågen bör finnas som alternativ i tider som coronapandemin.

– Ska man så stoppa in fullt med folk i en buss när man kan ta tåget som är mer yta och går snabbare bara för att buss är billigare?, säger hon.

Fortfarande är det oklart när ett besked kan komma om Krösatågens framtid.

Nedan berättar Daniel Modiggård, chefsstrateg på Hallandstrafiken, om hur mycket man sparar på att ersätta tågen med buss samt vad det skulle innebära för resenärerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.