Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt flera forskare påstås ortorexi ofta som ett träningsberoende – när det egentligen handlar om en besatthet av att äta hälsosam mat. Hör Linn Håman svara på tre frågor om ätstörningen ortorexi. Foto: Alice Loth/SVT

Experten förklarar: Så definieras ortorexi

Publicerad

Ortorexi framställs som ett träningsberoende. Men stämmer det? Ligger fokus på maten – inte träningen? Här reder forskaren ut.

Det var i slutet av 1990-talet som den amerikanske läkaren Steven Bratman myntade begreppet ortorexia nervosa. Men ortorexi är inte en medicinsk diagnos.

I Sverige är forskarnas bild att ortorexi kan definieras genom de nuvarande ätstörningsdiagnoserna – anorexi, bulimi, hetsätning eller ätstörning utan närmare specifikation. Den form som oftast behandlas inom vården är den sistnämnda.

Fler sjuka i ätstörningar

Antalet personer som vårdas med diagnosen ätstörning blir allt fler och mörkertalet anses stort. Enligt Socialstyrelsen är det också vanligt att personer växlar mellan olika ätstörningsdiagnoser.

Krävs mer forskning på ämnet

Tillsammans med 46 andra forskare från 14 länder har Linn Håman, forskare på Högskolan i Halmstad, arbetat fram en definition av ortorexi.

Resultatet visar att ortorexi är kopplat till tvångsmässigt ätande och ångest. I studien framkommer också att det krävs mer forskning som kan utgå från definitionen. Framtida studier kan till exempel undersöka riskfaktorer och förebyggande arbete samt vilken hjälp som behövs.

HIT KAN DU VÄNDA DIG FÖR HJÄLP OCH STÖD

Vårdguiden om ätstörningar.

Frisk & fri, riksföreningen mot ätstörningar.

• Vill du veta mer om forskningen? Läs mer hos Centrum för ätstörningar på Karolinska institutet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.