Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under de senaste 20 åren har hon slussats in och ut från olika ätstörningsenheter. I klippet berättar Josefine om sjukdomen och hur den förändrade hennes liv. Foto: Alice Loth/SVT

Josefine lever med ätstörningen ortorexi: ”Vården har inte kunskapen”

Uppdaterad
Publicerad

Ångest, extrema mängder träning och en fixering vid kosten. Josefine lider av ortorexi, men eftersom det inte är en medicinsk diagnos känner hon inte att hon får rätt vård.

– Om jag hade fått rätt diagnos kanske jag hade levt ett annat liv idag, säger hon.

Under de senaste 20 åren har hon slussats in och ut från olika ätstörningsenheter. I stället för den regionala vården har Josefine från halländska Ätran nu sökt sig till en specialistklinik i Stockholm.

– Behandlingen borde finnas inom den vanliga sjukvården. Att söka sig till en privat klinik, som dessutom ligger långt bort, kostar mycket tid och pengar, säger Josefine Karlsson från Ätran utanför Falkenberg.

Sedan 2018 har antalet personer i Sverige som vårdas med en ätstörningsdiagnos ökat från 6 774 till 8 513 personer – och mörkertalet anses stort. En ätstörning ger både kroppsliga och psykiska besvär som kan bli direkt livshotande.

Därför behandlar Region Halland inte ortorexi – ”En populärvetenskaplig diagnos”:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ortorexi uppfyller inte kriterierna för att ingå i diagnossystemen”. Hör överläkaren Ilias Papoulias om varför regionen inte behandlar ortorexi på sina mottagningar. Foto: Alice Loth/SVT

ANTAL PERSONER I SVERIGE MED EN ÄTSTÖRNINGSDIAGNOS

Antal personer som vårdats inom sluten vård eller specialiserad öppen vård med huvuddiagnosen “ätstörning”.

2018: 6 774

2019: 7 240

2020: 7 144

2021: 8 131

2022: 8 513

Källa: Socialstyrelsen

HIT KAN DU VÄNDA DIG FÖR HJÄLP OCH STÖD

Vårdguiden om ätstörningar.

Frisk & fri, riksföreningen mot ätstörningar.

• Vill du veta mer om forskningen? Läs mer hos Centrum för ätstörningar på Karolinska institutet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.