Falkenberg intresserade av mansfri festival

Uppdaterad
Publicerad

Falkenbergs kommun har kontaktat Emma Knyckare för att få mer information om hennes förslag: en festival utan män.

– Jag gillar inte utvecklingen att det blir mer ofredande av kvinnor på festivaler, säger kommunens Kristjan Fannar.

Emma Knyckare ledsnade på att många festivaler hade problem med sexuella övergrepp. I början av juli bestämde sig komikern och programledaren för att starta en mansfri festival.

– Det var en tanke jag fick efter alla de här männen som våldtar på festivaler... Det här var en lösning, sa Emma Knyckare till SVT Nyheter då.

Mansfri festival

LÄS MER: Hon vill starta mansfri rockfestival

Nu har Falkenbergs kommun hört av sig till henne.

– Jag har följt diskussionen kring det här och vi vill veta mer om vad det handlar om, Kristjan Fannar till SVT Nyheter Halland. Han arbetar som destinationsutvecklare vid Falkenbergs kommun, och har i uppgift att utveckla kommunens besöksnäring.

Kristjan Fannar. Foto: Falkenbergs kommun

– Jag gillar inte utvecklingen att det blir mer ofredande av kvinnor på festivaler.

Samtidigt ingår det i hans rutiner att informera sig om olika evenemangsförslag.

– Jag jobbar efter en likabehandlingsprincip och vill inte avfärda något innan jag vet mer om det. En massa folk slöt upp bakom Emma Knyckares idé och de frågade om någon var intresserade att diskutera saken. Vi sträckte upp handen och väntar nu på återkoppling.

Måste rimma med lagen

Emma Knyckares projektgrupp ska, enligt Kristjan Fannar, träffas under augusti och därefter återkomma med ett koncept. Kristjan Fannar vill bland annat försäkra sig om att det inte bryter mot diskrimineringslagen.

Om förslaget fortfarande är intressant skulle nästa steg vara att hitta en arrangör.

– I Falkenberg finns möjlighet till både centrumnära och naturnära evenemang, det är upp till arrangören. Vi har haft både Lars Winnerbäck och Miriam Bryant på Stortorget, men jag vet inte om det är tillräckligt stort.

Vad är dina tankar kring att ha en könsseparatistisk festival?

– Jag försöker att inte ha en åsikt förrän jag har fått se konceptet, säger Kristjan Fannar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mansfri festival

Mer i ämnet