Fallskärmshopparna filmade sig själva när de slängde sig ut från Grimetonmasten. Filmen blev sedan avgörande bevis för polisens utredare. Foto: ARKIV/ POLISENS FÖRUNDERSÖKNING

Fallskärmshopp från radiomasten kan innebära döden

Uppdaterad
Publicerad

I radiomasterna finns högspänningsledningar på uppemot 100 000 volt. Två fallskärmshoppare har nu dömts för att ha hoppat från de världsarvsklassade masterna i Grimeton.

Det var i november i fjol som en granne såg att några var uppe och klättrade i radiomasterna i Grimeton utanför Varberg.

Polis som kom till platsen såg två personer slänga sig ut med fallskärm från tornen.

Redan i våras dömdes den ena fallskärmshopparen -  en 44-årig Göteborgare – till böter för olaga intrång. Nu döms även hans 27-åriga kompis från samma fallskärmsklubb.

100.000 volt

De snart hundraåriga masterna finns sedan 2004 med på Unescos världsarvslista. Men det är inte anledningen till att det är förbjudet att ge sig innanför avspärrningarna och klättra på de 127 meter höga tornen.

Världsarvet Grimetons tekniskt ansvarige har hörts i utredningen och berättar att mellan de sex tornen löper högspänningsledningar på mellan 15.000 och 100.000 volt.

– Om fallskärmarna vecklar in sig i linorna skulle de förmodligen brinna upp och det skulle innebära fritt fall 120 meter för fallskärmshopparna, säger han till utredarna enligt förundersöknngsprotokollet.

Masterna är därför omgärdade med taggtråd och förbudsskyltar.

Rutinerad

– Jag är rutinerad och vet vad jag gör, säger den 27-årige fallskärmshopparen i polisförhören.

Nu måste han betala 5.700 i böter.

Grimetons radiostation

  • Grimetons radiostation är ett av Sveriges världsarv och togs i drift 1924 för telegrafi med Amerika.
  • Under det andra världskriget 1939-1945 upplevde radiostationen en storhetstid, då den var Skandinaviens port mot omvärlden. Kabelförbindelserna hade återigen snabbt förstörts av de krigförande nationerna och den trådlösa telegrafin var länken till världen.
  • Grimeton Radiostation är idag ensam kvar i det en gång transatlantiska nätverk med nio långvågsstationer som byggdes upp under åren 1918 till 1924. Den är fortfarande i helt körbart skick, och används fortfarande vid särskilda tillfällen.
  • 2004 upptogs stationen på UNSESCO:s världsarvslista. Det är den enda bevarade radiostationen från tiden innan det fanns radiorör för höga effekter, innan kortvägen tog över.
  • De sex antenntornen är 127 meter höga.

Källa: Världsarvet Grimeton Radostation

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.