Foto: Privat

Fängslad författare – snart hemma igen

Publicerad

Den svenske författaren och journalisten Hamza Yalcin har landat på Kastrups flygplats utanför Köpenhamn efter att ha varit frihetsberövad i Spanien. Nu är det bara ett steg kvar innan han kan återförenas med sin familj – tåget till Halmstad.

– Det är över. I fängelset verkade det vara en orealistisk dröm, men nu är det verklighet, säger en lättad Hamza Yalcin.

59-årige Yalcin, som är både svensk och turkisk medborgare, har suttit frihetsberövad i Spanien sedan början av augusti efter att en internationell arresteringsorder utfärdats av Turkiet.

LÄS MER: Fängslade journalisten Hamza Yalcin släppt

På planet från Madrid tänkte han ingenting. Efter att han passerade kontrollen på flygplatsen var oron borta.

– Jag visste att jag skulle komma hit, men jag har skickat två bilder till mina advokater i Madrid för de var oroliga.

Svensken företräds sedan en tid tillbaka av den spanske människorättsjuristen Baltasar Garzón, som blev känd världen över då han 1998 begärde den chilenske diktatorn Augusto Pinochet utlämnad till Spanien.

– Jag är mycket tacksam för solidariteten och intresset jag känt. Annars hade jag lämnats över och utvecklingen i Spanien har ökat risken och oron.

I Halmstad väntar familj och vänner.

– Nu är det bara ett litet steg kvar. Tåget till Halmstad, säger Hamza Yalcin och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Halmstadbo fängslad i Spanien

Mer i ämnet