Frigivna Hamza Yalcin: ”Trycket från media ändrade hela läget”

Publicerad

Efter 60 dagar av ovisshet i spanskt fängelse trampar Hamza Yalcin nu åter svensk mark hemma i Halmstad. En stor anledning till det är mediatrycket, tror han själv.

Den svensk-turkiske journalisten och Halmstadbon satt fängslad under två månader i Spanien i väntan på besked om han skulle utlämnas till Turkiet eller inte.

Förra veckan släpptes han och under natten till fredagen kom han hem till Halmstad igen.

– Jag  har saknat Halmstad, lukten och den friska luften här, säger han när SVT Nyheter Halland träffar honom på hemmaplan.

LÄS MER: Snart får hon träffa sin sambo igen

Medier, inte bara i Sverige och Spanien, utan över hela världen, har rapporterat om fallet med den fängslade journalisten från Sverige. Det tror han blev avgörande för frisläppandet.

– Trycket från media ändrade hela läget, säger han.

Vad hade hänt om du lämnats ut till Turkiet?

– I bästa fall livstids fängelse. I bästa fall.

Han greps i samband med en privat semesterresa i Barcelona, detta efter att Turkiet skickat ut en internationell arresteringsorder via Interpol.

LÄS MER: Internationella PEN: ”Frige Hamza Yalcin omedelbart”

Hamza Yalcin anklagas för terroristbrott av turkiska regimen efter att ha skrivit kritiska texter om president Erdogan. Han visste att han kunde vara efterlyst i Turkiet, men trodde aldrig att han skulle gripas inom Europa.

– Jag brydde mig inte om det eftersom jag var i Europa och här är det ingen problem, trodde jag. Folk varnade mig, men jag trodde inte att någon brydde sig om Erdogan. Men det gjorde Spanien.

Nu efterlyser han förändringar för att Interpol inte ska kunna användas för politiska syften.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Halmstadbo fängslad i Spanien

Mer i ämnet